arkiv 2013

Mot nya mål!
2013-12-04
Denna säsong har Diva verkligen visat vad hon går för. En seger och en 2:a placering i segrarklass. En placering till och hon är jaktchampion. SM gick inte riktigt vår väg i år. Båda hundarna gick bra jaktmässigt men tyvärr strulade apporteringarna lite och i år fick man inte göra några som helst misstag för att vara med och slåss om placeringarna. Vi är nöjda ända och vi kan se att Tärnas valpar nu är på gång och de har alla ärvt sin mors fart och stil. Nästa år hoppas vi att fler av dem kommer ut på jaktproven och visar vad de går för.
Nu planerar vi för vårens valpkullar. Vi gör ett nytt försök med Tärna och Puch. Dessutom har vi en ny spännande hanhund på gång till Diva. Återkommer när vi vet mer.

Härlig Gotlandshelg!
2013-10-28
11 hundar startade i segrarklassen på Gotland. 8 av dessa tog sig igenom provet utan att göra några stora fel. Men domaren hade en klar vinnare, nämligen vår Diva! Hon gick verkligen fantastiskt. Övriga placeringar och diplom skildes åt genom små detaljer.Tärna fick nog den svåraste marken och hade lite strul med apporten och därför blev det "bara" ett diplom denna gång. Men i den konkurrensen kan man inte vara annat än nöjd. Innan vi åkte hem hann vi även med lite kaninjakt hemma hos en vän. Vilken fantastisk helg vi haft :-) Snart väntar SM för både Tärna och Diva. Spännande!

Jaktprov Gotland!
2013-10-22
Till helgen far vi över till Gotland och startar Tärna och Diva i SKL i det mytomspunna Roma-provet. Här väntas höga nässlor och en allmänt tuff terräng. För första gången startar vi varsin hund i samma klass så nu är det blodigt allvar :-). Båda tikarna har nu löpt sitt höstlöp klart. Vid nästa löp blir det parning.

Premiär!
2013-10-03
I helgen startar Diva sitt första jaktprov. Hon är därmed först ut av kullsyskonen. Nervöst men spännande. Hon skötte sig fint på fasanpremiären och vi sköt 2 fasaner för henne. Få se hur hon accepterar att gå med matte och att husse går som skytt. Nu börjar intresseanmälningarna för valp ramla in. Både vad gäller valpar efter Tärna och Diva. Kul!

Kurshelg
2013-09-23
En jobbig men otroligt trevlig helg är till ändå. Det var en brokig skara människor och hundar som tillbringade helgen hos oss och tränade och provade på att gå på "jaktprov". Med tanke på den feedback vi fått är det nog inte sista gången vi anordnar denna typen av aktivitet. Nu laddar vi för ÖKL-provet här om ett par veckor då Diva ska debutera :-)

Kurs!
2013-09-18
På lördag har vi kurs. Fokus kommer att ligga på hur man kan förbereda sin hund inför årets alla prov och jakter och hur man säkerställer att alla signaler och den viktiga kontakten finns på plats.
Det finns, pga sen avbokning, en vakant plats om någon mer skulle vilja vara med.
På söndag kommer vi arrangera ett träningsjaktprov där syftet är att de som aldrig gått på jaktprov tidigare ska få tips och råd om matnyttiga saker samt förstås en viktig träning även för de mer erfarna.
Vädret ser ut att vara på vår sida och vi ser fram emot en trevlig helg med vänner och hundar.

Beda har blivit pensionär
2013-08-12
Igår flyttade Beda hem till Seija där hon kommer att få all uppmärksamhet och en helt underbar tid som pensionär.
Vi önskar både Beda och hennes nya matte all lycka till och att hoppas de kommer att trivas ihop.
Fick ett SMS igår kväll om att de hade varit på kvällspromenad med bad och att Beda nu låg i soffan och vilade.
Hon måste tro att hon hamnat i himlen.
Det är tomt efter vår Bumbibjörn här hemma men vi vet att hon har det bättre i sitt nya hem.

Kurs och träningsjaktprov
2013-07-09
Helgen 21-22 september kör vi en intensiv träning-helg. Inför jaktsäsongsträning på lördagen och träningsjaktprov på söndagen.
Gå in på "Kurser och träningar" för mer info.

Välkommen Lexie!
2013-06-11
Nu har vår nya tikvalp, Lexie (Featherfinders Countess), varit hos oss i dygt en vecka och hon börjar finna sin plats i flocken. Tärna agerar som reservmamma, trygg, lugn men säger ifrån när det behövs. Diva har de senaste dagarna upptäckt att hon är rätt kul att busa med och det är ganska gosigt att krypa ihop tillsammans och sova lite. Beda är däremot mycket skeptisk och hon har sluppit träffa Lexie så mycket hittills.
Lexie är en frimodig valp som älskar att vara på upptäcktsfärd. Hon kryper gärna upp i knät och vill vara nära. Ska bli mycket spännande att se vad det blir av henne.

Ny tik till kenneln!
2013-05-27
I helgen var vi och hälsade på vårt nytillskott till kenneln. Hon är 8 veckor på fredag och då kommer hon hem till oss. Namn är inte klart än men det verkar vara en tuff brud så vi ser fram emot att jobba med henne framöver. Det är Helen Nyman och Jenny Hamring som är uppfödare och valpen är efter Helens "Finno Dancer" och Ian Openshaws "Dawson Lee Chance". En mycket spännande kombination. Bilder kommer..............

WT och kurs!
2013-05-03
I helgen som var hade JIS ett Working Test för spaniels här på  gården. Ett mycket lyckat och trevligt arrangemang. Detta är en typ av aktivitet som vi verkligen behöver mer av.
På söndagen hade vi en träningsdag under ledning av Petra. Vi fokuserade på ekipagens eventuella svårigheter som visat sig dagen innan på WT:n och försökte hitta vägar för dem att komma vidare i sin träning. Vi hoppas och tror att alla åkte härifrån med något litet tips eller i alla fall lite nya infallsvinklar. Just nu planerar vi ett antal kursdagar här i slutet av sommaren/början av hösten. Fokus på dessa kommer att ligga på att få hunden redo för jakt- och provsäsongen. Något som vi alla behöver ;-)

Inga valpar, tyvärr!
2013-04-15
3 lyckade parningar, riktigt bra dräktighetssymptom fram till vecka 5-6. Sedan hände det inget mer. Idag, på dag 57 efter parning var vi och ultraljudade Tärna och inga valpar syntes till. Troligtvis har något hänt och fostren resorberats. Något som enligt veterinären är mycket vanligare än man tror. Vi är mycket besvikna såklart och förstår att ni som stod i kö för att få en valp efter denna toppenkombination känner likadant. Ni som inte absolut vill ha en valp i år utan kan vänta till nästa vår är välkomna att höra av er så sätter vi upp er på kö igen. Då gör vi nämligen ett nytt försök med samma hanhund. Det är tungt just nu men det är bara att ta nya tag. Nu laddar vi om inför SM 2013.

Svensk Jakt
2013-03-24
I senaste numret av Svensk Jakt 2013-4 kan ni läsa om oss!
Det är Malou Kjellsson som gjort ett fint reportage om oss och spanieljakt.

Dräktig!
2013-03-21
Nu, när det snart gått 5 veckor sedan parningen kan vi med relativt hög säkerhet konstatera att Tärna är dräktig. Nu breddar hon sig rejält över ryggen och har börjat få de typiska "slemsträngarna" när hon kissat. Ett ganska säkert tecken. Nu återstår de 4 sista veckorna innan vi får veta hur många friska och pigga valpar som kommer ut :-)
Nu ska det byggas ny valplåda, eftersom vi slängde den gamla i flytten, så att Tärna om några veckor kan börja boa in sig. Denna gång tänkte vi bygga en valplåda med ett tak av tyg så att det blir mera likt en lya och de får mera privatliv i början.

4 veckor!
2013-03-16
4 veckor in i dräktigheten nu. Vi tycker att hon börjat bredda sig över ryggen och midjan försvinner mer och mer. Men helt säker kan man ju inte vara än fast det är svårt att tro att det inte skulle vara så att hon är dräktig med 3 så pass lyckade parningar. Men vi vet att det var lika svårt förra gången. Inget illamående eller förlorad aptit och inget syntes på magen förrän det gått ungefär 6 veckor. Vi vet att ni valpköpare som står i kö är lika nyfikna som oss men det är bara att ge sig till tåls :-)

2 veckor!
2013-02-28
Nu har det snart gått 2 veckor sedan parningen och vi tycker oss märka tydliga förändringar i Tärnas temperament så vi tror verkligen att hon är dräktig. Hon har en ovanligt lugn och mild blick, är väldigt kelig och har redan dragit ner lite på tempot. Men det måste gå ytterligare några veckor innan man kan se tydligare tecken.
Just nu ligger den mesta hundträningen nere och vi fokuserar på motion och passivitet, framförallt när det gäller vårt lilla yrväder Diva :-)
I höst ska hon och förhoppningsvis flera av hennes syskon starta på jaktprov. Ska bli såå spännande.

Parning
2013-02-17
Nu har vi varit i Halmstad och parat Tärna med Puch. Nu håller vi tummarna för att det resulterar i ett gäng valpar. De beräknas födas i v. 16 och leverans blir då någon vecka innan midsommar.

Tärna löper!
2013-02-03
Idag började Tärna att löpa. Äntligen! 
Så om ca 2 veckor är det dags att hälsa på Puch.
Valparna förväntas då födas runt v.14 med leverans i början av juni.
Nu håller vi tummarna för att allt går bra med parningen och att det blir många fina, friska valpar.

Diva på jakt
2013-01-13
Idag har Diva varit ute på sin första riktiga jakt med husse. Första fågeln var därmed skjuten för henne och hon skötte situationen alldeles utmärkt. Ser lovande ut.