arkiv 2014

SM, besvikelse och lycka!
2014-11-03
Så var årets SM avklarat. Vi åkte hem med blandade känslor. Besvikelse efter att Tärna åkte ur provet efter bara 50 m pga en förarmiss. Ibland tänker man inte riktigt logiskt i dessa lägen och har man då dessutom inte turen på sin sida blir det så här. Synd, för vi tror att hon kunnat prestera ett bra resultat annars. Diva gick bra men fick en mycket märklig apport som hon löste men efter en del arbete. Det gjorde att hon "bara" fick ett diplom. MEN, hon blev utnämnd till provets bästa svenskfödda springer spaniel vilket känns helt fantastiskt! Nu laddar vi för våra planerade valpkullar och ännu fler fantastiska Jägarfamiljs-hundar!

Jägarfamiljens Reckless, "Keso" 1:a ÖKL
2014-10-25
Fredagens prov i Falköping gav ytterligare en Tärna-son som tagit sig till Segrar-klass! Anette Axelsson förde sin Keso till ett 1:a pris i ÖKL.

Diva SEJ(j)CH!!!
2014-10-21
I helgen gick det äntligen vägen! Efter några prov med mycket otur fick Diva äntligen sin sista nödvändiga merit för att kunna titulera sig som jaktchampion. Hon placerade sig som solklar 1:a placerad på provet på Gyllerboda med betyget A+ (det högsta du kan få) från Victor McDewitt från Irland samt ett A från Ulf Westlund. Därmed är hon kennelns första egenuppfödda jaktchampion, men förhoppningsvis inte den sista. Flera lovande syskon är nu på G för start i ÖKL till helgen och vi håller tummarna. Själva laddar vi nu för ett spännande SM. Hua vilket startfält!

Finaste Tärna!
2014-10-05
Igår startade både Tärna och Diva på parsläppsprovet i Uddevalla. Tärna fick 2 bra släpp och lyckades återigen ta en seger med cert. Diva gick otroligt bra men hade lite otur med stöten i andra släppet. En låg fågel i brant nedförsbacke var lite för mycket.....Så hon får starta nästa helg också. Men jäklar vad hon jagar nu. Tärna är då förhoppningsvis klar för SM, sitt 5:e.
Vi har undersökt Tärna och det verkar inte finnas något fel på henne som skulle kunna påverka fertiliteten. Så det är bara att försöka igen.

Kurs och vattenprov
2014-09-03
Lexie har klarat vattenprovet på första försöket så nu är hon klar för fältprov. Men det blir med största sannolikhet ingen start denna säsong utan vi låter henne mogna lite till nästa höst. Då blir hon farlig :-) , hon är grym.
Vi har haft del 1 av vår kurs-serie med 5 deltagare varav 2 med hund. En dag där vi pratade rasens ursprung, egenskaper grundträning osv. Några fick hemläxa och det blir spännande att se dem igen till helgen när vi kör steg 2. Denna gång tillkommer det några men  platser finns fortfarande. Diva ligger i hårdträning och behöver ett CK till för sitt championat och för att kvala in med säkerhet till SM. Tärna går så fantastiskt fint så jag tänker nog chansa och anmäla henne också till SM. Får se om vi kommer med :-)

Nya kurser!
2014-08-02
Nu ligger nya kurser uppe under kurs-fliken. Vi tycker att det finns för lite kurser för de som är nya i spaniel-världen där de får lära sig allt från grunden.
Vi har valt att göra detta till en serie av kurs-tillfällen där vi börjar med att prata om vad spanieln förväntas göra och hur man börjar träna den unga hunden och avslutar med ett träningsjaktprov. Fokus kommer ligga på fältarbetet. Hoppas det finns ett intresse där ute :-)

Inga valpar  :-,( 
2014-06-22
Nu är det bara 2 veckor kvar av Tärnas dräktighet och vi måste tyvärr inse att det inte blir några valpar. Hon ökar inget i omfång och vi kan inte känna några rörelser i magen. Trist då vi planerat för 2 kullar valpar här i sommar och nu blir det inget alls av det. Vi kan bara beklaga att vi inte kan leverera till er valpköpare som bara gått och väntat precis som vi. Ledsamt och tråkigt men så kan det tyvärr bli ibland. Bara att ta nya tag.
Vi planerar nu att para båda tikarna vid nästa löp som bör bli i slutet av året. Hanhundar kan komma att ändras.
Ni valpköpare som nu blir utan valp men som är intresserade av att köpa en valp ur någon av de kommande kullarna hör gärna av er på något sätt så att ni kommer med på den listan.

Ultraljud....
2014-06-04
Idag har vi ultraljudat Tärna och tyvärr kunde de inte tydligt se några valpar. Det fanns "något" i magen som skulle kunna vara valpar men det skymdes av en förmodad gasig tarm. Veterinären trodde att det kanske kunde vara lite tidigt, att hon parades innan ägglossning så hon föreslog ett nytt UL i nästa vecka. Pga att denna veterinär bara har en liten portabel UL-maskin som man inte ser så bra med kommer vi nog besöka en annan veterinär istället då. Vi hoppas vidare ett tag till.....

3 dagars mässa är över.
2014-06-03
Så var Swedish Game Fair slut för i år. Helt slut är vi men roligt var det som vanligt. Fantastiskt kul att få visa upp dessa makalösa hundar. Våra hundar skötte sig med den äran och sista dagen fick jag hoppa in som speaker på uppvisningen, vilket var roligare än jag trott. Diva vann Scurryn både på torsdag och lördag. På lördagen hade hon den snabbaste av helgens tider, 22 sekunder. Härliga lilla hund :-)
Imorgon är det dags för ultraljud på Tärna. Hoppas, hoppas nu att det är några valpar i magen............

Swedish Game Fair
2014-05-28
Imorgon börjar en 3 dagar lång jaktmässa på Tullgarn s slott. Kom och träffa oss där! Vi kommer visa upp några av våra spaniels tillsammans med några av landets bästa hundar och förare. Vi kommer också hålla i och finnas vid Scurryn, en apporteringstävling på tid för alla typer av hundar. En helg i hundens tecken väntar alltså. Med oss har vi Diva och Lexie.

Spännande!
2014-05-28
På onsdag ska vi göra ultraljud på Tärna för att se om det finns några valpar på G i magen. Vi håller alla tummar vi har. Uppdaterar här så fort vi vet något.
Jag (Petra) har nu äntligen blivit antagen till elevtjänstgöring för att troligen under nästa år bli färdig jaktprovsdomare för spaniels. Ska bli jättekul! Detta är ett mål som jag haft sen jag började gå på prov och nu ska det bli av :-) Roligt att få vara med och se hundarna på närmre håll och vara med och påverka vår avelsbas i framtiden.

Valpar i juli!
2014-05-11
Nu är Tärna parad med Jock och vi förväntar oss att valparna kommer i början av juli. Det innebär valpleverans i slutet av augusti/början av septemer. Tyvärr kommer inte Diva igång med sitt löp och nu är det för sent om hon ska kunna komma i form till årets jakt och provsäsong. Så vi gör ett nytt försök på hennes nästa vinter/vår-löp. Så det innebär att den bara blir 1 springerkull denna sommar. Trist men inget som vi kan styra över.

Parning
2014-05-04
Idag har Tärna träffat Jock och det blev en lyckad parning. På tisdag gör vi ett nytt försök för bästa möjliga utdelning. Vi väntar nu förhoppningsvis valpar i början av juli. Diva har inte börjat löpa än men inget är som väntans tider....

LÖP!
2014-04-24
ÄNTLIGEN har Tärna börjat löpa. Dag 1 idag. Nu bör även Diva komma igång vilken dag som helst. Så Tärna paras med Jock någon gång i slutet av nästa vecka och strax därefter blir det nog till att ta en tripp till Halmstad och Puch för Divas del. Sen hoppas vi på valpar första veckan i juli med leverans i slutet av augusti. Då hinner tikarna igång igen tills att jakten börjar på riktigt. Nu håller vi tummarna för att allt går bra.

Ändrade planer!
2014-02-27
Vi har ändrat lite i valpplanerna. Dels pga att den hanhund vi tänkt para Diva med visat sig inte riktigt vara mogen uppgiften och dels för att vi nu kunnat utvärdera och se utfallet av den tidigare Tärna - Jock kombinationen. Den har gett otroligt bra jakthundar med en bra mentalitet och dresserbarhet. Vi vill därför göra om den i förhoppning att utfallet blir lika bra denna gång. Diva paras istället med Puch. Spännande värre!

Inget är som väntans tider....
2014-02-17
Nu börjar våren kännas i luften. Hoppas bara det håller i sig. Här väntar vi på att tikarna ska börja löpa så att vi kan tillverka lite fina jaktspringervalpar :-)
Men än så länge håller de på sig. Förstår att ni är fler som väntar.
Hoppas också att Lexie löper samtidigt som de andra så att vi kan sätt igång träningen lite mer på allvar. De brukar ju mogna till lite efter första löpet. Men det ser lovande ut. Hon har en fart jag aldrig sett like till tidigare och ska absolut in i varenda buske hon ser. En riktig jaktmaskin! Nu ska vi bara få styr på henne också ;-)
Hoppas kunna komma med lite goda nyheter nästa uppdatering.

Trevligt besök
2014-01-19
I helgen har vi haft besök av Eva och Flinga som är Divas kullsyster. Flinga har precis som de övriga i kullen ett trevligt sökmönster och jagar väldigt fint. Kul att se. De var här för att få lite träningstips för sin vidare utveckling. Tror Flinga var rätt mentalt trött när de åkte hem. Vi har också hunnit med lite fasanjakt i snön. Nu väntar vi bara på att tikarna ska börja löpa så att vi kan få lite valpar. Blir mer och mer nyfiken på vad det kan bli av kombinationen Diva - Rocky. Kan bli hur bra som helst :-)

Spännande valpplaner
2014-01-07
Nytt år och spännande tider väntar. Några sista veckors jakt och sen ska vi fokusera på vårens händelser. Både Tärna och Diva ska paras och de förväntas löpa någon gång i februari om allt går enligt våra planer. Vi gör ett nytt försök med att para Tärna och Puch, en otroligt kraftfull kombination som vi tror mycket på. Till Diva har vi nu bestämt oss för Rocky, en helt nyimporterad hanhund med en fantastisk stamtavla full med FTCH:s som kan matcha Diva rätt bra. Kan bli hur spännande som helst. Han är HD-röntgad men resultaten har inte kommit än men enligt veterinären såg det bra ut.
Hör av er om ni är intresserade av en valp ur någon av dessa fantastiska kombinationer i vår!